Schipvaarthoeve

Schoolhoeve met een hart voor fruit.

De Schipvaarthoeve is een akkerbouwbedrijf en tevens de uitvalsbasis voor de leerlingen van de afdeling Landbouw van het VTI Poperinge. De Schipvaarthoeve is gelegen naast het mooie wandelpad langs de Vleterbeek, kortbij de Ring van Poperinge, en heeft een rijke geschiedenis. 

Naast de diverse typische akkerbouwteelten werd er een boomgaard aangeplant als alternatieve teelt in de Westhoek met diverse variëteiten appelen. Vooral de leerlingen leren op deze manier een andere teelt en teeltwijze kennen en verruimen hun blik. Verder komen kinderen van de lagere scholen langs voor een educatief programma. 

Het fruit wordt geïntegreerd geteeld met een zo beperkt mogelijk gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en maken we gebruik van biologische alternatieven als bestrijdingsmiddel. De leerlingen worden betrokken in de teelt van snoei tot pluk en zelfs in het vermarkten van de producten dragen ze hun steentje bij in de hoevewinkel. Als nevenproduct persen we ook een hoeveelheid appelen die afgetapt worden in dozen van 5 liter zonder dat hier bewaar- of toevoegingsmiddelen gebruikt worden. Puur sap dus met de echte smaak van de appel. 

We hopen u met een sappige appel of een lekker zuiver appelsapje te kunnen versmaden. 

Team Schipvaarthoeve